About

contact
+32 474 93 44 97

2012

The social network

Vertrekkende vanuit de farmers bench maakte ik een ontwerp die op een sociaal netwerk zou lijken zoals bv. Facebook. De bank is een soort van vertakking van banken die in principe eindeloos uit te breiden is. Het doel bij deze bank is de bank alle elementen te geven die Facebook te bieden heeft. Zo heeft de bank een wall, je kan een boodschap nalaten op de bank door op de bank te schrijven, je kan er ook flyers op kleven dus er is ook plaats voor evenementen aan te kondigen en er is ook een heuse chat ruimte, door de vertakkingen krijg je de mogelijkheid om in halve cirkels te gaan zitten waardoor je met een grotere groep op een aangename manier conversaties kan hebben.

De stad vind het daar niet zo belangrijk om straatmeubilair te plaatsen omdat op die plaatsen er bijna geen toerisme is en ze verkiezen hun budget voor straatmeubilair investeren op plaatsen waar veel mensen komen. De kleinere steegjes blijven vaak donker en leeg met als gevolg dat de bewoners ze liever ontwijken. Mijn doel is om deze omgevingen aangenaam te maken door een meubel of ander object in deze omgeving te plaatsen.Zo ontwierp ik een lamp geïnspireerd door Jean Prouvé en zijn lamp: Potence. Wat volgens velen deze lamp speciaal maakt is het spaarzame materiaalgebruik en de sobere vormgeving. Dit probeerde ik te evenaren in mijn ontwerp omdat de lamp enkel door het licht die hij uitstraalt de omgeving aangenamer moest maken en niet door zijn architecturale vorm/meerwaarde. Deze lamp plaatste ik in een eenzame kerkwegel, omdat er slechts één lamp was in de volledige omgeving creëerde dit een heel cinematografisch beeld.

The Sity

“The Sity”. Een bank bedoeld om aan lantaarnpalen te bevestigen in de stad, vandaar de naam, een samenstelling van: To sit & The city. Het idee kwam in mij op toen ik een groep mensen aan de voorlopige bushalte zag wachten op de bus waar er geen zitmogelijkheid was. Het plakkaat dat moest aantonen dat daar de bushalte is was gemonteerd aan een betonnen lantaarnpaal, Het leek mij wel leuk om op dezelfde manier een bank aan deze paal te bevestigen. Door een T-vormige constructie te versterken met een driehoekige structuur was het mogelijk om een bank te ontwerpen die aan de ene zijde verankerd is en aan de andere zijde zwevend, maar toch sterk genoeg is om meerdere personen te dragen. De bank kan in principe bevestigd worden aan elk element die sterk genoeg is om deze hefboom te dragen, dus bijvoorbeeld ook aan een boom in het bos of de sokkel van het gemeentelijk standbeeld zoals elk dorp er wel een in zijn bezit heeft. (Vimeo)

Hang it!

Hang it! is een samenwerking tussen een onbekende artiest en mijzelf. Deze bank werd speciaal ontworpen om aan een muur te hangen in het grafitistraatje van Gent. Hij raakt op geen enkele manier de vloer. Door de metalen hefboomstructuur klemt hij zichzelf vast wanneer er druk wordt uitgeoefend op de bank. Dit wil zeggen dat hoe meer gewicht er op de bank wordt geplaatst hoe harder hij zich op de muur vast klemt. Het ontwerp op zich is heel minimalistisch en laat zich makkelijk aanpassen aan zijn omgeving. Toen ik de Hang it geplaatst heb was hij volledig wit geschilderd. Dit zorgde voor een groot contrast in het kleurrijke graffiti-straatje. Vervolgens heb ik de bank volledig aan zijn lot overgelaten en zoals ik had verwacht begonnen graffiti kunstenaars zich uit te leven op het meubel. Eerst verschenen er 2 “tags” op de bank, alsof iemand deze claimde of reserveerde, gevolgd door een pauze van 2 dagen. Enkele kleine, nogal kinderlijke versieringen in de vorm van blauwe stippen en rode strepen werden enkele dagen later toegevoegd. Uiteindelijk ontfermde een tot nu toe nog steeds onbekende graffiti-artiest zich over de bank en transformeerde hem in een figuur die verdacht veel op de tekenfilm figuur Spongebob squarepants lijkt.